Det små i det store (opd.)

Jeg vil idag slappe lidt af fra alle de sidste kalamiteter og fataliteter, omhandlende spørgsmål om liv og død – more or less. Og hvordan glemmer man mere effektivt alle livets store spørgsmål end ved at kigge dagens udgave af en tabloid avis igennem?

En venlig sjæl har efterladt et eksemplar af BT her på en af hovedstadens McDonalds’er, og lad os ikke lade denne window-of-opportunity gå til spilde, lad os blive oplivet og underholdt for en stund.

I parantets bemærket bør jeg måske ikke reklamere ubetinget for McDonalds, hvor jeg ganske vist har været stamkunde i hartad en snes år. Jeg kan godt lide det uformelle her – jeg kommer jo ikke for “at se eller blive set” – og en pris på 12 kr for en kop kaffe passer godt ind i min beskedne økonomi.

Men jeg har bemærket, at de fleste McDonalds her i Kh City har fjernet alle eludtag (til min gamle PC). En detalje, naturligvis, især jo for alle dem med nye laptops og smartphones/iphones.

Det samme gælder for øvrigt for de fleste BurgerKing’s i City. Samt mærkværdigvis også for mit lokale Frederikbergske hovedbibliotek, som har fjernet de fleste el-udtag til publikums medbragte, lidt ældre laptops. Men alligevel – hands-down for den detalje.

Men lad os kaste os over dagens BT, som forresten i mellemtiden har fået nye ejere og ny chefredaktør.

Jeg havde stor respekt for BT’s tidligere chefredaktion, ledet af Olav Skaaning. Så vidt jeg forstod blev Skaaning i forb. med ejerskiftet på det nærmeste, om ikke helt bogstaveligt, fyret på gråt papir og med dags varsel?

Meget underligt og beklageligt, idet det er mit indtryk, at Skaaning havde smukke resultater at fremvise samt i et og alt er en hædersmand?

Det er mit indtryk, at det Berlingske Hus’ nye ejere hører til den “kaste” man måske kan betegne som ‘Superglobalisterne’? Hvilket igen – helt hypotetisk naturligvis! – måske betyder, at redelighed og lignende oldnordiske begreber i så fald ikke bliver prioriteret helt vildt højt?

Men nu forsiden: I forsidens øverste højre hjørne omtales sangerinden Szhirley; men som jeg må tilstå aldrig at have hørt om.

Den store weekendhitorie, at dømme efter pladsalotteringen på forsiden – hele 2/3 – er “Kendte bryder tabu: Sådan vinder vi over rynkerne”. Her er BT virkelig modig og er med til at bryde tabu. Bravo! – men forøvrigt forlader vi straks ynkerne.

Side 2: “Kropsdele og Kufferter fundet”; samt “Nybagt far omkom i flystyrt”. Ja, jo, – overskrifter og historier må i en avis, som lever af læsertal og reklamer, klart nok drejes så “the human touch” fanger flest mulige læsere. Og det ville næppe være rimeligt at dæmonisere en tabloid af den grund.

Men hvem skal så omtale de iøjnefaldende, problematiske momenter i (et af) disse suspekte flystyrt? Specielt dette fly – EgyptAir Flight MS804 – er det let at huske for undertegnede:

18.Maj.2016 kl.ca.15: Jeg posterer på mine to blogs en historie, hvori nogle potentielt meget grove forbrydelser – evt. begået af herværende Mossad-agenter? – omtales. https://blocnotesimma.wordpress.com/2016/05/18/smaating-og-bagateller-2/

19.maj.2016 kl.ca.02.30: EgyptAir MS804 styrter ned efter at være afgået fra Fransk lufthavn hvor sikkerheden varetages af et firma, som efter det oplyste er bemandet med (tidligere?) Shin-Bet resp. Mossad-agenter (ligesom vistnok og i parantets bemærket and no kidding DetManTalerOm i Radio24syv?).

20.maj.2016: Det rapporteres, at den Israelske forsvarsminister træder tilbage i protest over “rouge elements” dersteds!

Fra http://aanirfan.blogspot.dk/2016/05/egypt-air-israeli-firm-military-drill.html gengiver jeg nogle få linjer:

“EgyptAir flight MS804 was hit on 19 May 2016; on 20 May 2016, Moshe Yaalon, the Israeli DefenseMinister, resigned.

“He said that Israel is being taken over by “extremist and dangerous elements”

“EgyptAir MS804: “An Israeli newspaper quoted witnesses as saying they saw a fireball in the sky around the time the plane disappeared.”

Side 6-7: Den såkaldte Naturpakke: Ja, man skulle tro, at det største problem i Europa og Verden lige nu er hvorvidt Danmark får fintunet en naturpakke, som 1) harasserer det p.g.a. (de fra Washington befalede?) Ruslands-sanktioner stærkt nødstedte landbrug mest muligt og 2) giver diverse miljøpolitikere mulighed for at profilere sig i en sag som er populær i bybefolkningen.

En bybefolkning som tilsyneladende med glæde accepterer, at kalde en bonde for “bonderøv” (jf. tv-serien) eller “gyllesvin”. Men som ikke accepterer at kalde en udlænding for udlænding? Lidt fuzzy logic.

I parantets bemærket ville Wall Street meget gerne overtage al dansk landbrugsjord! Hvordan tror miljø-fundamentalisterne det så vil gå med miljøet? Der er forskellige scenarier hvoraf det mest positive formentlig vil være en tilstand i lighed med f.eks. på de store vejler i min hjemegn i Vester HanHerred.

Her er ca. 7000 Ha privatejet naturområde; fredet således at den gemene hob absolut ikke har adgang. Jeg husker, at hvis man som barn dristede sig til at fange en skalle eller aborre i en af kanalerne – så faldt fars hammer. Kun ejer-kredsen af velhavere har vistnok ret til at færdes og/eller gå på jagt efter behag – more or less?

I øverste højre hjørne af side 7 står “Kampfly-køb er en ommer”. Det er Boeing med deres Super-Hornet, som mener sig forfordelt ved beslutningen om flykøbet. Der kan bemærkes meget om det omhandlede flykøb, men næppe ret meget positivt?

1) hvor skal pengene – måske i omgenen af 70 milliarder kr? – komme fra?

2) hvorfor skal man vælge det mest kontroversielle fly, som gennem en lang werdegang har været plaget at en nærmest uendelig række af mere og mindre alvorlige problemer.

3) hvorfor vælger man ikke en sikrere og billigere løsning?

4) hvad skal Danmark i det hele taget med nye kampfly? Der er jo i virkeligheden ingen militær trussel mod Danmark – med mindre man da regner NATO som en trussel?

Den af Washington and their friends oppiskede stemning mod Rusland er derhos måske i virkeligheden ikke længere alene rettet mod Moskva – man har vistnok fået ny respekt for russisk militær formåen efter Syrien-indsatsen – men måske i virkeligheden nok så meget mod (Vest)Europa – som er helt tand- og forsvarsløse.

5) En særlig ominiøs teknisk detalje er de USA-ejede servere, som F35 flyet altid skal være koblet op til via satellit for overhovedet at kunne flyve. USA har altså en slags dødemandsknap – meget betryggende!

Nederst på side 7 omtales en som hedder Zac Efron, som jeg desværre heller aldrig har hørt om før. But have a nice day!

Side 10 hedder det: “Uventet vidne belaster drabstiltalt sygeplejerske”. Igen må man, som set helt udefra, vist nøjes med at bemærke, at det er jo heldigt at man i ny og næ finder en sygeplejerske eller hjerneskadet læge at gøre til symbolsk syndebuk for 3000 (“preventable” – som de kaldes i UK) dødsuheld på danske hospitaler! (i USA er tallet over 200.000 p.a.; men der er alle tal jo meget store; f.eks. forsvinder der efter det oplyste årligt 500.000 børn sporløst i USA!).

Side 12 omtales huskatten som “Danmarks vildeste massemorder”. Det oplyses, at man mener en tamkat i England hver sommer i gennemsnit spiser 3 fugle og 6 mus (el.lign). Tillige oplyses, at en huskat ifgl. dansk lovgivning skal blive på matriklen. Men det gælder vel kun hvis den går frit?

Nederst på siden omtales filmstjernen Michael Douglas, som siges at have/have haft personlige problemer. Man tror det – he does not look happy! Det er nok ikke kun Prins Henrik, som føler det ret krævende og belastende at være på hele tiden; rammer måske mange kändiser mere eller mindre.

Side 14-15 dobbelt opslag om det amerikanske præsidentvalg. Men det foregår jo i USA hvor vi danskere heldigvis endnu ikke har stemmeret; så vi lader de politiske kandestøberier ligge for nu.

Nederst side 15 en notits om, at Putin foreslår USA at lave fælles indsats mod ISIL et al i Syrien; lyder jo rimeligt nok; men måske er Putin iblandt lidt optimistisk?

Men sagen om krig eller fred i Europa (og Rusland er jo primært eller idet mindste for en stor del Europa) er naturligvis for alvorlig til, at lade den mindste mulighed være uprøvet.

Hjemmesiden www.rt.com spurgte forleden – i anledning af de mange USA-instigerede militærøvelser tæt på Ruslands Europæiske grænser – “are these people really insane?”.

Og det er måske i virkeligheden et rimeligt spørgsmål: Er en kultur som tillader eller tilskynder til drab på udenfor denne kultur stående nationer, lande og mennesker – i virkeligheden ikke temmelig syg?

I så tilfælde vil Putin – og andre europæeres – optimisme muligt blive skuffet. For som Nietzsche skal have sagt: “Mod den stupide pande er hammeren et legitimt våben”. Eller tilpasset til vor situation – at sindsygt agressive mennesker (eller kulturer) kun forstår eller accepterer hammerens argument?

Side 21 læses: “Fantastisk ferie med Fido på hundehotel”. Ja – det er de store problemer BT også med forkærlighed (ikke) beskæftiger sig med.

Hvilket man forsætter med på side 22, hvor man spørger: “Skal det koste en bøde ikke at afhente bestilte bøger på biblioteket?”. Det er et alvorligt spørgsmål, som vi må tænke over i nogen tid, forinden sagen kan kommenteres yderligere.

Ligeledes side 22 findes spalten: “Debat på twitter”. Men heldigvis er det kun folketingspolitikere som kommer til orde i BT’s twitter-univers; og på den måde garanteres måske i virkeligheden bedst, at kun de lette, underholdnings-egnede problemer kommer på bordet?

Slut på denne smukke Maj-lørdags avislæsning. Forresten læser jeg nu næsten kun nyheder på nettet. De ærede læsere ønskes en fortsat god weekend!

(Udg. 28.Maj.2016/opdateret 5.Nov.2017)

****************

Crossposted on http://blocnotesimma.wordpress.com

Tweets on www.twitter.com/gamleboeger