Ny Nikon bælg

(22.03.2016) Hermed en lille update fra Nitivej her lige før Påsken.

Den hjælpsomme, meget propre og meget økonomiske elektriker, som bor ovenover, mente igen at have fundet fejl i det offentliges papirarbejde, denne gang sit skatteskema, og ville tale med mig derom.

Da jeg senere på eftermiddagen gik på gaden mødte jeg den flinke unge mand, som arbejder og vistnok også bor i baghuset, med samt hans hund.

Han havde mærkeligt nok ikke parkeret sin nye Mercedes (ulovligt) foran indkørslen, hvilket ellers ofte sker. Naturligvis til gene for de af os (d.v.s. næsten alle) som bor i ejendommen og er cyklister og som ergo må køre op over kantstenen for at komme ind i gården, og derved som bekendt ødelægger både hjul og gummi.

Parkering-Frederiksberg synes at have fået en hvid plet på deres kort hvad vor lille gade angår? Men det kan jo være, at det forhold at udlejer har en chefstilling på Frederiksberg Råhus, hvor Parkering-Frederiksberg så vidt jeg ved hører til, kan have en eller anden betydning?

I så fald kunne situationen måske være sammenlignelig med vor kamp – i samarbejde med Lejernes LO – for at få Frb. kommune til at udføre brandinspektion på ejendommen, hvilket vi såvel som LLO mente påkrævet efter gennemført byfornyelses-renovering i fjor.

I parantets bemærket måtte der en politianmeldelse (fra min side) af Frb.Kommune til for potientielt at tilsidesætte hensynet til lejernes liv og velfært (vist straffelovens par. 252?), før man mente at kunne udføre inspektionen (som også endte med pålæg om at udlejer skulle udføre visse arbejder).

Igår mandag besøgte jeg Foto/C i Holbergsgade og talte med brugtchefen Henning Buch. Han viste mig en Nikon bælg han havde stående i baglokalet. Nærmere bestemt en ældre, men avanceret model, benævnt PB-4. Den er desværre temmelig stor og tung, men har den fordel at være så teknisk avanceret, at man kan tilte og shifte frontstandarden som bærer objektivet.

Monterer man et kamerahus bagtil og et objektiv fortil har man altså i virkeligheden et såkaldt bænkkamera, også benævnt teknisk kamera, til 35mm formatet.

Bælgen fremstår praktisk taget som ny og prisen var vist billig nok. Så uagtet marts måneds foto-(og bog-)konto forlængst er strakt til (og over) det yderste, mente jeg at måtte benytte mig af tilbudet. Bælgen ses iøvrigt vistnok ret sjældent.

Jeg har i første omgang monteret min gamle, men værdsatte, Canon 300D bagtil (via en adapter) samt fortil et gl. “storformatobjektiv”, ligeledes ved hjælp af en adapter.

Objektivet er en Kodak-Anastigmat på 10,5 cm brændvidde og lysstyrke 4,5 – fra omkr. 1935. Og ensemblet fungerer overordentligt fint i praksis. Det viser sig, at ca. 10 cm netop er den korteste brændvidde, som man kan fokusere på uendelig med.

Kodak-Anastigmaten er en 3-linset Cooke-type, d.v.s med 3 fritstående linser – 2 positive yderst og 1 negativ-linse i midten. Cooke-linsen er kendt for at være overordentlig skarptegnende i midten af billedet, nogle mener vist uovertruffen skarptegnende. Men kun i midten, det skarpe billedfelt er ikke så stort.

Men da denne 10,5 cm er beregnet til brug på et 6×9 cm (ca. 56 x 86 mm) kamera og man kun bruger de midterste ca. 16 x 23 mm burde det resultere i en meget fin skarphed selv på fuld blændeåbning. Hvilket en foreløbig test fuldt ud bekræfter.

Et Kodak objektiv fra ca. 1935 er naturligvis ikke coated. Men da linsefladerne er helt rene, kan man godt fotografere med en ikke for skarp sol direkte på linserne, såfremt man kan akceptere lidt flere reflekser i billedet. Hvilket man som amatør jo ofte kan.

Som ekstra bonus bliver man fri for den hårde, lidt tørre skarphed man opnår med moderne apo-macro og super-multi-coatede linser. Man kan måske sammenligne en sådan gl. linses (lys)frekvensgengivelse med en gammel analog grammafonplades (lyd)frekvensgengivelse sammenligned med en DVD.

Jeg vil mene værdien af et sådant objektiv i god stand vil være nogle få hundrede kroner. Men mit eksemplar er ganske vist i stand næsten som ny, hvilket også gælder den tilhørende Compur-lukker i str. 0 (nul), såvel kosmetisk som funktionsmæssigt.

Som monteret på min Canon Eos 300D, med en obj.faktor på 1,6 bliver ækvivalent-brændvidden jo ca. 17 cm, altså måske i det længste for mange. I så fald kan man montere et full-frame kamera, som f.eks. min gamle og veltjente Canon Eos 1Ds. Men dette kamerahus er meget stort og tungt og gør kombinationen med bælgen til et decideres stativkamera. Som monteret med 300D-huset, kan man i nødsfald godt fotografere håndholdt.

Den nævnte Canon 300D er efterhånden en ældre sag – mon ikke den har godt og vel 10 år på bagen? Den er købt billigt for et par år siden (ligeledes hos Foto/C) da den har en mindre (mest kosmetisk) fejl, som jeg godt kan leve med. Men den er meget værdsat, dels fordi denne type Canon digital-kameraer giver super-flotte og naturlige farver, dels fordi kameraet er relativt meget let.

Forøvrigt tror jeg der er tale om et heldigt eksemplar, idet kameraet med sine 6 megapixels tåler sammenligning med større modeller hvad skarphed angår. Et digitalt spejlrefleks-kamera kan jo godt være fejljusteret på en eller anden måde, f.eks. vedr. autofocus.

Så måske kan der blive lejlighed til en fotoudflugt en af Påskedagene? Evt. kombineret med et besøg hos min gamle veninde Dorrit, som er kommet på plejehjem i Hjortespring.

Det har vistnok været lidt af et chok for den friske unge dame på 85 at måtte rømme sit lille parelhus og sin lille have på Amager til fordel for en 1-værelses på første sal. Men der var dog næppe nogen vej udenom.

Forresten har jeg set, at der idag igen har været bombeterror i Europa, denne gang i Bruxelles. Attentatet sættes vistnok allerede i forbindelse med anholdelsen af en overlevende fra det seneste Paris-attentat. Det antydes, at belgisk politi har siddet på hænderne og burde have været mere forberedte.

Hvorledes det forholder sig hermed kan man naturligvis ikke udtale sig om på nuv. tidspunkt. Man må dog være opmærksom på, at visse “rouge elements” i visse magtfulde internationale efterretningstjenester ingen som helst interesse har i at afspænde eller forhindre terrorisme. Sådanne attentater giver nemlig pr. automatik – paradoksalt nok – ekstra penge, ekstra mandskab og ekstra prestige til de pågældende efterretningstjenester.

De ærede læsere ønskes en god Påske!

————————

(cross-posted på www.gamleboeger.dk og http://blocnotesimma.wordpress.com )

Kig evt. forbi www.twitter.com/gamleboeger

Skriv et svar